A szőke ciklon

 2012.03.10. 18:07

a_szoke_ciklon.jpgRejtő Jenő különleges helyet foglal el a magyar irodalomtörténetben. Az ő lektűrjei ugrották meg azt a szintet, ami nem szépirodalom, mégis fönnmaradt, sőt sikere töretlen kiadásokon át. Szóval hát az olvasók szívében foglal el különleges helyet, főleg, akik nem is olvasnak mást, mint Rejtőt (maximum Leslie L. Lawrence-t). Személyes kedvenceim tőle a Piszkos Fred-történetek, majd a légiósok Csülökkel és az Előretolt helyőrséggel, de miután ezeket már túl jól ismerem, elő kell vegyem az egyéb kategóriát. A szőke ciklon bűbájos sztori. Egy öreg fegyenc jótevőjére, Miss Evelyn Westonra hagyja tulajdonát, a cári korona egymillió font értékű gyémántját, amit fel kell kutatni, mert tíz éve egy Buddha-szobrocska fejében rejtett el, s azóta ki tudja, kihez került e dísztárgy. Természetesen feltűnnek a rejtői kellékek: a kékvérű arisztokrata (Lord Bannister személyében); valaki, akinek meg kell menteni a becsületét, de épp légiós a Szaharában; bűnözők és kétbalkezes bajkeverők.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr314308078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barazdabillegeto 2012.03.11. 07:18:52

Rejtő Jenő nagyon nagy. Régebben nem szerettem, mert a Vesztegzárt olvastam tőle először, aztán nem értettem, miért is jó. Aztán jöttek a légiós sztorik és Fred, végül leesett a tantusz. Mellesleg elég sokáig nem tudtam eldönteni róla, hogy valóban magyar-e (persze nem olvastam utána). Verne Gyula-szindróma.

Holdkorong 2012.03.11. 08:06:22

May Károlyról nem is beszélve. Végre mi is fel tudunk mutatni valakit.

Holdkorong 2012.03.11. 11:29:15

Engels Frigyes és Lenin Vlagyimir?

ikuko 2013.10.30. 07:34:24

Tudtad hogy Vekerdy is élteti és ajánlja mint ifjúsági irodalmat?és egyre több nagyokos kezd rájönni hogy igen,ez nem szimpla ponyva?

Holdkorong 2013.10.30. 17:05:31

Egyedi és utánozhatatlan, sok nyelvi leleménnyel. Az idősebb korosztály Harry Pottere - van, aki nem is olvas, csak Rejtőt.
süti beállítások módosítása