Momo

 2014.05.07. 21:25

momo.jpgEnde szépirodalmi igényességgel megírt, komoly meseregényében szürke autós, szürke szivaros, keménykalapos, ólomszürke aktatáskás, hamuszín hangon beszélő szürke urak járják a várost, s idő megtakarítása ürügyén ráveszik az embereket, hogy hagyják el úgynevezett privát kedvteléseiket, mint amilyen egy háziállat gondozása, vagy éppen idős édesanyjuk meglátogatása (utóbbit helyezzék el inkább egy olcsó otthonban). A munkájukat se végezzék kedvvel, inkább csapják össze; mindez persze elkedvetlenedéshez és elmagányosodáshoz vezet, egy sivár disztópia díszletei közé. A szüleik által elhanyagolt gyerekek Momo romos amfiteátrumában gyülekeznek, ahol ez a kócos, fekete hajú, rongyos kislány éldegél, s odaadó hallgatásával jobbá teszi az emberi kapcsolatokat. Momo buktatja le a szürke urakat - észreveszi, vallomásra készteti egyiküket, rájön időtolvaj tevékenységükre. Az időtolvajok persze átkutatják a várost utána, ám Momo már egy Kassiopeia nevű teknőst követve (mely fél órával előre látja a jövendőt, és a páncélján megjelenő, világító szavak segítségével kommunikál) egérutat nyer, s eljut egy csodálatos, órákkal teli házba, ahol Hóra mester (egy halál-alteregó) szépen rávezeti, hogy az idő(virág) a szívben lakik. Momo visszatérése a Soha utcából, Seholsincs-házból nem épp szívderítő, barátai (az utcaseprő, a mesemondó) elvesztek, és vissza kell szereznie az emberektől ellopott órákat... 10/10-es, kötelező olvasmány, arra figyelmeztet, hogy

ne pazarold az idődet!

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr36103713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekaphatode 2014.05.08. 06:35:02

Uram a mennyben! De imádtam és de rég olvastam. Ezer éve nem jutott eszembe ez a könyv, Köszi!

Holdkorong 2014.05.08. 07:10:18

Szerinted melyik korosztálynak írta Ende?

bekaphatode 2014.05.08. 08:31:24

Az enyémnek! Ehehehe. Nehezet kérdezel. Újra kéne olvasnom. Mese is, nem is. Talán a legjobb tippem, hogy magának írta. Akkor viszont a felnőtt(ebb)eknek.
süti beállítások módosítása