Persepolis

 2014.11.17. 07:47

Persepolis.jpgA Persepolis egy 1969-ben született perzsa lány, Marjane Satrapi valós története. Képregény alapján készült animációs film, így könnyen feldolgozható, ajánljuk mindenkinek, aki kíváncsi a világ egy ismeretlen szeletére, továbbá az összes önelégült majomnak, hátha elgondolkodnak, mennyire könnyű az életük.  És adjunk sürgősen hálát, hogy nem diktatúrában élünk. Persze ez sem demokrácia, de igencsak más, ahol folyamatosak a kivégzések, és ha nem tetszik a pofád, bevisznek és kábellel verik a talpadat, onnét az idegek ugyanis egyből az agyadba továbbítják a jó kis ingereket. Ezt a módszert a derék teheráni hóhérok a CIA-tól tanulták, miután az angolok az országot köztársaság helyett inkább a sah felügyeletére bízták. A történelem pörög tovább, Irak háborút kezdeményez, a sahot pedig a "megválasztott" iszlám fundamentalisták váltják le, akik minden emberi tulajdonságot kizáró nézeteiket razziázó gépfegyveres gárdistákkal tartatják be. Marjane Bécsbe utazik, ahol az úgynevezett nyugati kultúrába hiába próbál beilleszkedni, és valljuk be, nagyon nem benne van a hiba, hanem a dekadens társadalomban, melynek olyan kiváló képviselői tartják a markukban, mint az apácák vagy Taigetosz-pozitív bölcsész nénik. Párkapcsolati kísérletei szánalmasan zátonyra futnak, önhibáján kívül. Nem csoda, ha utcára kerül, bronchitist kap, és visszakívánkozik Teheránba, ahol legyőzi a depressziót, majd a rendszer nyomására 21 évesen házasodni kényszerül - az együttélés persze más, mint a heti három találkozás... Marjane mindenesetre nem adja fel, hogy szabadon önmaga lehessen.

"Az élet sok hülye emberrel hoz össze. Ha megbántanak, gondolj csak arra, hogy butaságból teszik. Ne süllyedj le soha az ő szintjükre. A keserűség és a bosszúvágy rossz tanácsadó. Őrizd meg a méltóságod és légy hű magadhoz."

Persepolis II.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr226889871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása