A fagy birodalma

 2012.02.01. 22:11

frozen planet.jpgEzen a szép februári szerdán, amikor a meteorológia mínusz húsz fokokkal és harminccentis hóval riogat, és a nappal jó részét erdőben töltöttem, csípős fagyban, esve-kelve a jeges lejtőkön lehetőleg úgy, hogy a vadászkesztyűs kezemben tartott pohárból a Jägermeister alig löttyenjen ki, jó ötletnek tűnt, hogy hazaérve elindítsam a BBC hatrészes sorozatát. Legutóbbi természetfilmnézésem csúfos kudarccal végződött: A vad Magyarország olyan unalmasra sikeredett, hogy legnagyobb érdeklődésem ellenére is eret kellett vágnom közben magamon, majd a felénél elaludtam, és sohasem néztem tovább. E lassan hömpölygő mozitól sem folyik ki az adrenalin a fülemen, az anyag is epikusabb, mindenesetre annyira gyönyörű, és a kevés szöveg annyira eltalált, hogy teljesen lenyűgöz. Antarktisz-fétisemről korábban már szóltam. Éljen Sir David Attenborough!

6/1.: Utazás a sarkvidékekre: erős kezdés az Északi-sarkon: kedvenc állatom, a jegesmedve, kedvenc természeti jelenségem, a sarki fény. Kész. A képernyő elé lettem szegezve. Jéghegyképződés. Aztán a tundra fagyott erdei. A világ legnagyobb farkasai (szintén kedvenc) Észak-Kanadában, ahogy bölényre vadásznak. A Déli-sarkon pingvint hajkurászó oroszlánfóka, melynek először csak a sziluettjét látjuk egy hullámban. A Transzantarktiszi-hegység, csak nehogy Scottnak és Amundsennek jó legyen. Fókára vadászó kardszányú delfinek (szintén kedvenc), amint irányított hullámmal söprik le zsákmányukat a jégtábláról. Kíváncsian várom a folytatást, de az az érzésem, a készítők már most elpuffogtatták a puskapor nagyját.

6/2.: Tavasz: ez már nem annyira metál, mint az előző rész, hiszen áthatja a hat hónap éjszaka után visszatérő Nap tündéri ragyogása. Egymás fészeképítéshez használt köveit lopkodó pingvinek, cuki állatkölykök, egymásnak közlekedési fennakadást okozó narválok, medvelepke hibernálódó hernyója, szerelmes albatroszok, a háremért harcoló négytonnás elefántfókák.

6/3.: Nyár: a csérek zuhanórepülésben megtámadják a jegesmedvét, hogy elüldözzék a fészküktől, és az nem tehet ellenük semmit; a pézsmatulkok visszaszerzik a farkasoktól az elragadott borjút; a királypingvin négyszázezer közül is felismeri a saját fiókáját; a kardszárnyú delfinek addig üldözik a csukabálnát, amíg ki nem merül, aztán a hátára fordítják, hogy a lélegzőnyílása víz alatt maradjon és megfulladjon.

6/4.: Ősz: minden finom dögöt meg kell enni, különben baj lesz! A császárpingvinek negyvenkilósra híznak, az Antarktisz meg a duplájára a jégtől.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr454045947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barazdabillegeto 2012.02.02. 08:36:17

Csak ismételni tudlak: Éljen a Sir! Fú, A vad Magyarországot pedig nagyon meg akartam nézni. Így már kevésbé érdekel.

Holdkorong 2012.02.02. 22:17:38

Nem is kirándulásnak indult, aztán gondoltam, fogaskerekűzök egyet. Végül úgy kellett visszasétálni Hűvösvölgybe. Tök jó helyeken jártam, de már nem tudom, némelyikre merről jutottam el.

barazdabillegeto 2012.02.03. 08:40:15

Imádok eltévedve sétálni.
süti beállítások módosítása