Az előretolt helyőrség

 2012.05.18. 18:54

Az előretolt helyőrség.JPGÁltalános iskolás voltam, megvolt itthon a Piszkos Fred, a kapitány az Albatrosz Könyvek kiadásban, elolvastam kétszer-háromszor, tetszett, és a Télapó hozta ezt a kötetet. Emlékszem a sötét ablakra, meg ahogy visszavonulok az ágyba a zsákmánnyal. Jó párszor átrágtam magam e sztorin, sok részt kívülről fújok.

Szerintem Rejtő legösszeszedettebb regényeinek egyike. A főszereplőt, Galambot, talán nem is szerepelteti máshol, s a Szaharáról, a légiós életről sok mindent megtudhatunk. A humor jelen van persze, de nem olyan zabolátlanul, mint Csülöknél. Jules Manfred Harrincourt, a lírikus Troppauer Hümér, a Mátyás király-hajlamú Yves őrnagy, a talpig férfi Finley hadnagy, az öregedő altiszt Latouret figurája feledhetetlen, meg persze a szép, szomorú kísértetkisasszonyé, aki a "Si l'on savait.."-t énekli, amikor épp nem álcázza arab kávéfőzőnek magát. A holdfényes mosókonyha, ahol kézigránát robbant és őrséget kell állni a nyolc halott maradványaival. Az ellopott "valódi műselyem" ing a szarvasviperával. Murzuk oázis, ahol nem beszéltek még visszatérő katonával, pedig másfél év alatt tizenkét század masírozott a távoli erődbe. A titkos átjáró térképe a krokodilfejes karórában... Már messze nem a kedvenc Rejtőm, de óriási klasszikus.

"- Emberek! - mondta röviden Finley. - Azt izentem nektek tegnap, hogy ha visszatértek a táborotokba, senkit sem fogunk megbüntetni. Szavamnak állok. Kinyitjuk majd a csapot, kaptok eleséget, de ezentúl minden gyanús esetben bejön ide egy őrjárat. És aki nem viselkedik fegyelmezetten, azt főbe lőjük. Rendes helyőrség lesz Aut-Taurirtból. Holnap elkezdjük a barakkokat építeni, kaptok kórházat, orvost, és rendet csinálunk. Harminc perc múlva megnyitják a vízcsapot. Egyetlenegy katonát hagyok itt. És olyan sorrendben isztok, ahogy ő vezényli. Ha ennek a katonának valami baja lesz, akkor megtizedeltetlek benneteket! Rompez!"

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr924487736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása