Tűzön-vízen át!

 2012.11.27. 13:46

bear.JPGAz első száz oldal negédes családi album, a felmenők, Bear gyermekkora a Wight-szigeten, s etoni diákoskodása. Ott kezdett villámhárítókon mászkálni, s vált fekete öves karatéssá. A második száz oldalon arról ír, hogyan ment át - a kommandóstiszt apuka nyomdokain - a legelitebb egység, az S. A. S. rostáján. A kiképzésről sajnos nem vallhat, viszont az azt megelőző felvételiről igen, melynek során rengeteget kellett menetelnie nagy súllyal, időre Wales hegyei között és holdfüves mocsaraiban. Nehéz kiképzés, hogy a harc könnyű legyen. Egy hibás ejtőernyő és amiatt, mert nem vágta le magáról a tartalék ernyő kinyitása előtt, eltörte három fő gerinccsigolyáját. A gerincvelő nem sérült, Bear túltette magát a reményvesztettségen és felgyógyulva úgy gondolta, megmássza az Everestet, el is kezdte összegyűjteni rá a pénzt. Felkészülés közben megmászta az Ama Dablamot és megismerkedett egy Shara nevű lánnyal, akit, mint elhatározta, feleségül vesz, ha túléli az expedíciót (amire egy a hathoz az esély - a hegy minden hibát halállal büntet, erről előtte 161-en tanúskodnak). Az Everesten már a kezdet kezdetén belezuhant egy gleccserszakadékba, szerencsére pont azután, hogy karabinerét a kötélre csatolta. Huszonhárom évesen már másodjára kellett volna meghalnia, de inkább törött könyökkel, a legfiatalabb (harminckettedik) britként jutott fel a csúcsra. Erről szólt a harmadik száz oldal (a sortávolságot a kiadó jónak látta nagynak hagyni), az utolsó ötvenben feleségével és három fiával egy londoni lakóhajóra költöznek s beindítja A túlélés törvényei c. tévésorozatot.

Bear Grylls élő legenda, a legnagyobb példaképek egyike; sajnos fogalma sincs, önéletrajzát milyen gyatra, szolgai tükörfordításban vehetik kézbe rajongói idehaza. Az eredeti cím churchilli rájátszás; Mud, Sweat, and Tears - ezt fenti hangzatosnak szánt blődségre sikerült magyarítani. Bear néha lényegtelen dolgokról sokat, érdekesekről viszont keveset ír, remélem, újabb önéletírásait is kézbe vehetjük, melyben leírja, hogyan jutottak át felfújható csónakkal az északnyugati átjárón a Jeges-tengeren, stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr254918225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jadranka_ 2012.12.01. 21:52:04

Nahát. Akkor mégsem kamu? A tévében nézve meg voltam róla győződve, hogy ez a fickó minden, csak nem túlélő. Hogy megrendezett történet az egész, de ha ennyire hiszel benne, akkor én is elhiszem, hogy nagy figura.

Holdkorong 2012.12.02. 05:41:24

A megrendezettségen többen háborognak, sosem értettem, miért. Aki az élő adás varázsára kíváncsi, nézzen futballmérkőzés-közvetítést vagy a bécsi újévi koncertet egyenes adásban. Annyi azonban látható, hogy Bear az átlagember tűrését messze meghaladó dolgokat tesz, pl. jeges vízbe ugrik, hogy ezt az egyszerű példát említsem. Ez a könyve sajnos azonban nem valami jó, kicsit szerkesztetlen, összecsapottnak érzem.
süti beállítások módosítása