Végjáték (Ender's Game)

 2014.03.09. 08:07

ender.jpgDöbbenet. A science fiction műfaját már ezer és egy módon szégyenítették meg, járatták le, nem csoda, ha már engem sem érdekelnek a sci-fik. De ez most betalált. El sem kezdem sorolni, hány hírességbe loptak ötleteket ebből az 1985-ös könyvből. Nem mintha a könyve(ke)t olvastam volna, nem is fogom, csak a dátum miatt fontos. Az Imdb-n e poszt megírásakor 6,9-en áll, szerintem méltatlanul kevés. Persze, ez több, mint tömegtermék, Harrison Ford sem véletlenül vállalt benne szerepet hetvenéves fejjel (ne tessék példálózni a Cowboyok & űrlényekkel...). Vannak benne gondolatok, ami 2014 emberisége jelentős hányadának gondot okozhat. Kérem, a továbbiakban ők már ne szavazzanak. Semmire.

Odaírtam az eredeti címet, ami ugye nem Végjáték jelentésű, hanem lefordíthatatlan szójáték (hacsak a srác nevét nem magyarítjuk "Vég"-re, de az milyen már). Ender Wiggin egy fiú, akit családja harmadik sarjaként egy űrbázisra küldenek katonaiskolába. A nővére túl érzelmes volt, a bátyja túl kegyetlen, benne pedig ott a bizonyítási vágy. Játékokat játszatnak vele, mint Az utolsó csillagharcosban, hogy képességeit felmérjék. A Földet ugyanis ötven éve megtámadta egy idegen faj, s volt pár millió halott, azért nem több, mert Mazer Rackham belekamikazézott a hangyaszerű lények központi ürhajójába, mely kvázi királynőként irányította a flottát. Endert nem lenne rossz bennehagyni a gyermekkorában, de ha az idegenek újra támadnak, úgyis elmúlik a gyermekkora, szóval ki kell használni, hogy hidegvérű, kitűnő stratéga. Ennek megfelelően például verbális eszközökkel izolálják kortársaitól, hogy megszokja, csak magára számíthat. A kiképzés legfontosabb szimulációja egy zéró-gravitációs gömb-arénában játszódik, lehet egymásra bénító sugarakkal lövöldözni, de az nyer, aki bejut az ellenfél kapujába. Olyan, mint a kviddics, csak nem l'art pour l'art, nagyon is valós probláma elé állít.

"- Sokakkal harcoltam, és mindig amiatt nyertem, mert beleláttam az ellenfelem fejébe. De amikor megértem őket...

- Meg is szereted őket.

- Úgy vélem, képtelenség megérteni valakit úgy, hogy közben nem szereted meg. De akkor már...

- Le is győzöd.

- Elpusztítom, és megakadályozom, hogy valaha is bántsanak."

És amikor megérted, mi történt, azelőtt, hogy Enderrel kimondatják a gyengébbek kedvéért, na az katarzis, de a történet ezzel nem ér véget.

ender2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr235850793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása