Pillangó

 2014.07.16. 18:08

pillangó.jpgA franciák úgy tartják, "a valóság lepipálja a képzeletet", mely mondást szépen illusztrálja e vaskos kötet, a gyarmati- és fegyencélet enciklopédiája. Középiskolás éveim kedvenc olvasmányainak egyike, pont a legjobb életkorban kaptam a kezembe. Szereplői pozitív hőssé nemesített vagányok, akik nagyon is tisztában vannak az élet értékével, a becsülettel, legyűrik a megpróbáltatásokat. Vélhetően Henri Charriére nem keveset színezgette kalandos önéletírását, de a végeredmény remek, nagyon olvasmányos, és első megjelenése óta hatalmas siker. Jó pár menedzserkönyvet felülmúl, felőlem akár az összeset is, ha-ha! Nyelvezete is élvezetes: egyrészt sok benne az erre a közegre érvényes szleng, például a szökés  télak, az ember mandró; másrészt a régies kifejezés: a papírpénz bankó, kezet nyújt helyett kezet ad, stb.

Pillangót 1931-ben, huszonöt évesen megvádolják egy selyemfiú meggyilkolásával, s az enyészet útjára küldik: életfogytiglani fegyencsors vár rá Francia Guayanában. Pénzét végbélbe helyezhető patronban viszi magával, s az első télak folyamán Kolumbiáig hajózik (hála a galambszigeti leprások segítőkészségének). Két feleséget is szerez a gyöngyhalász guajiro indiánoknál, de vitatható bölcsességgel a paradicsomi állapotokat otthagyja, s a civilizációban nem várja más, mint újra rabság: az Üdvösség Szigetek Szigorítottjába kerül, ahol két évig nincs beszéd és kijárás, csak sötétzárka. Aztán tizenegy év múlva irány az iszapos dzsungel, ahol csak egy malac képes az utat megtalálni, mindenki más belefullad... a végállomás pedig Pilla új otthona, Venezuela... a háború miatt az országok már nem adják ki a szökött fegyenceket.

Mindeközben vagy száz sztori részesei lehetünk. Tengerészeti ismeretektől kezdve az elrágcsált kokalevél hatásain át megtudhatjuk, hogy a függőágyban keresztben kell feküdni. Megismerkedhetünk a tűzhangyák által élve, mikroszkopikus darabokban szétcincált arab kulcsár történetével, továbbá az emberevők télakjával, akik a falábán sütötték meg az egyik mandrót, mert megette a köcsögét. Ott lehetünk a harangzúgásra vacsorázni gyűlő cápák között - a Szigeteken nincs a rabok számára fenntartott temető. Késelések, lázadás, bajtársiasság, tisztességes és szabad élet iránti sóvárgás és tettrekészség egyvelege a Pillangó. Add oda a fiadnak, ha már kamaszkorba lépett.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr296495187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása