Kiki, a boszorkányfutár

 2013.09.08. 06:56

kiki.jpgE poszt írásakor múlik 2013. nyara, amikor bejelentették, hogy a 72 éves Miyazaki Hayao visszavonul az alkotástól második világháborús animéjével, a Kaze Tachinuval. Köszönjük, Mester, az örökbecsű filmeket... s behozom lemaradásomat. Talán három van, amit nem láttam. Ez egy, 1989-ből. A 13 éves Kiki boszorkánytanonc, főzetekhez nem ért, csak a seprűn repüléshez... a felhőkkel ölelkező zöldfüves dombon heverve (Hayao-védjegy, mindjárt a nyitó képsorokban) apukája piros rádióján az időjárásjelentésben hallja, hogy éjjel tiszta lesz a teliholdas ég. Nem habozik, úgy érzi, ideje - idejekorán - útra kelnie, s elbúcsúzva szüleitől talál magának egy nyüzsgő, macskaköves, veteránautóktól hemzsegő várost az óceán partján, ahol úgy érzi, szívesen letelepedne. Egy pékség padlását kapja meg, s hamarosan beindítja futárszolgálatát.

Eleinte úgy véltem, a Totoróhoz hasonlóan valószínűleg inkább a kisebb korosztályhoz szólhat. Tévedtem. A felénél, konkrétan az erdei faházas jelenetnél rádöbbentem, mennyire gyönyörűen rajzolt ez a mozi. Aztán szeretni kezdtem az egyszerű, mesterkéletlen szeretetéért. Ahogy a dolgos, önfeláldozásig segítőkész Kiki barátokat szerez - a péknét, a festőlányt, a két öreg nénit, s ahogy hülye, hiábavaló kis csatáit vívja újdonsült udvarlója ellen. Maximális szív és idill, nálam mégsem fordult át giccsbe. S ha nálam nem, jó eséllyel másnál sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr25494598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.06.06. 21:54:41

Mennyire japán már, hogy egy boszorkát tesznek meg egy útkeresés, felnőttéválási történet főszereplőjévé. Ráadásul 13 éves és semmit (a repülésen kívül) nem csinál ami "tipikus" boszi dolog.

kb féltucat ghibli stúdiós alkotás után, és még legalább tucatnyi előtt, nagyon furcsa, hogy minden le volt eddig szinkronizálva.
Az én kis buborékomban nem is gondoltam, hogy az anime ilyen népszerű itthon.
süti beállítások módosítása