A ragyogás

 2014.08.11. 07:14

A ragyogás.jpgKiváló ötlet profi kivitelezése, minden mondata a helyén van; horror/pszichohorror soha ilyen közel nem állt a szépirodalmisághoz. A szereplők, motivációik, a környezet aprólékosan, de nem fárasztóan lefestve, közeli ismerősökként kerülnek az olvasó elé. Tökéletes könyv.

A ragyogás egy képesség, mely az átlagosnál intenzívebben van jelen az ötéves Dannyben, és mely gondolatolvasásra és jövőbelátásra teszi képessé. A kisfiú láthatatlan barátja, Tony,  olyan képeket vetít elé, hogy menekül egy szálló fekete-kék, dzsungelmintás szőnyegén, már mielőtt szüleivel a Sziklás-hegység egyik csúcsán álló régi szállodába, a Panoráma Hotelbe mennek téli gondnoknak,

(ez az embertelen hely)

(emberi szörnyetegeket szül),

s a rendkívül riasztó KELLÖGEM felirat is felvillan néha. Danny apja, Jack Torrance, háromévesen eltörte a kisgyerek karját, s bár Jack akkor felhagyott alkoholizmusával, diákverésért kirúgták az iskolából, ahol tanított, a nagyszülők pedig faszfejek, nem fordulhatnak támogatásért hozzájuk - a családnak nagyon nagy szüksége van erre a munkára. A Panoráma különleges, az 1910-es nyitás óta mégis csak veszteséget termel. Jack a pincében talált feljegyzések között kutatva megismeri a múltat: nem csupán elnökök laktak itt, de gengszter stílusú kivégzések és egyéb halálesetek színesítették az életet. Minden szállodának megvannak a kísértetei... hát ennek jóval több. Leesik a hó, elvágja őket a legközelebbi, negyven mérföldre levő településtől, Sidewinder-től. Danny tiltás ellenére bemegy a 217-es szobába, a lila, felpuffadt halott nő kiszáll a kádból és fojtogatni kezdi, s bár megmenekül tőle, katatóniába esik, édesanyja, Wendy pedig Jack-et okolja a fojtásnyomokért. Ki mást, amikor csak hárman vannak itt, elvágva a külvilágtól. A házaspár elkezd végzetesen elhidegülni egymástól, szétcsúszni, a Panoráma lakói - mint a sövényállatok, melyek csak akkor mozognak, ha nem nézel oda; a halott kisfiú a játszótéri cementkarikában, a kutyaember - pedig mozgolódni kezdenek, készülve egy nagyszabású múltidéző álarcosbálra. Mert a szálloda be akarja kebelezni Dannyt, a nagyszerű képességével... igaz, az apa a könnyebb célpont, s egy roque-ütő is kéznél van.

Jack.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr186579435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása