Mandragóra utca 7.

 2014.02.09. 06:48

mandragóra.jpgEz az annyira-sablonmentes-amennyire-csak-lehet mese fölöttébb elolvasandó, húzzuk magunkra a színes koponyás takarót és vágjunk bele! Szeretünk ijesztegetni, ijesztve lenni, és nehezen eldönteni, vajon tényleg a természetfeletti világ dugdossa-e át sötét ujjait valóságunkba? Számoljunk hát tízig, vegyünk nagy levegőt és ugorjunk fejest Szécsi Noémi világába, mely a borító szerint 10-14 éveseknek íródott, ez azért elég zavarbaejtő, ugyanis 1.) soha nem láttunk még művet ilyen szűk korhatárba besorolni, 2.) nyelvezete és gondolatisága okán fölnőttek is bőven olvashatják. Persze én lennék az utolsó, aki degradálja a gyerekeket, de mégsem láttam mégy ilyen jófejenfölnőttes mondatokat gyakran, miszerint Dalma néni, belépve az osztályterembe „talán arra gondolt, van-e még ideje bedobni egy jó erős feketekávét a tanáriban, hogy felpörögjön a másodikosok nyelvtanfeleltetésére”, vagy amikor a rossz magaviseletű ikrek, Döme és Domi „egymás püfölése helyett inkább fogócskába kezdtek, talán azért, mert a néni éppen a kungfuóráról hozta el őket, és még bennük volt a belső béke”

Történetünk legfőbb helyszíne, a Mandragóra utca hetes szám alatti bérház anno boszorkánytelekre épült, ahol bőviben tenyészett a mandragóra, üröm és macskamenta. Csudálatos egy régi épület, és akkor még dunsztunk sincs, kik ólálkodnak a pincéjében! A halloweenparti vendégei mindenesetre meglehetősen autentikusak, talán nem ártana Luca-napján tényleg faragni kezdeni azt a széket... Található a közeli gyalogosátjárónál egy meglehetősen rosszindulatú közlekedési lámpa, mely mindig hosszú pirosra vált, amikor az óvatos Ida és a tűzrőlpattant Tamara amúgy is késésben van iskolába menet. Találkozhatunk egy gazdátlan kutyával, amely mintha mindent megfigyelne és nem az elvárható reakciókat mutatja a tornazsákból előhúzott falatok láttán (még ha azok kilapulás és szagfelszívás előtt valóban ínycsiklandóbbak lehettek is). Ott van aztán a száz év fölötti, kolibripongyolás-parókás néni, aki úgy lakik a lakásában, mintha nem is lakna ott senki, közművek kikapcsolva, az éjjeli lámpa áramát egy hiperaktív hörcsög fejleszti, a spájzban. befőttesüvegekben pedig napfény és egyéb hasznos holmik lapulnak, amelyek hasznosak lehetnek, ha meg akarunk szabadulni a jófekvéses ingatlanügynöktől, továbbá Ida anyukája elhagyottsága okán lidércmágnesként működik, és új hódolójának fura a lába, naszóval ezt a pasit sem ártana kiiktatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr915797972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása