A hahagáj

 2014.03.13. 08:10

hahagáj.jpgA Foxglove-ok ott voltak Anglia történelmének nagy pillanatainál, s most legifjabb sarjukon, Peteren a hanyatló brit birodalom szeme: Zenkali forró éghajlatú, a Baktérítőn fekvő szigetére utazik, amely két vulkánnal, két - valaha emberevő (fanguák és ginkák)) - törzzsel rendelkezik, és több, az európaiak által kiirtott állatfajjal. Ilyen az óriásteknős, melyet a hajósok tízezrével használtak konzervnek, vagy a liba nagyságú, röpképtelen, nevető hangokat hallató madár, a hahagáj, a fanguák szent állata. A sziget "civilizálódik" (haladás vagy hanyatlás?), az európaiak és a pénzhajhász fejlesztésügyi miniszter katonai repülőteret építenének rá, ahhoz kelleni fog vízerőmű, ipar... s a trópusi Paradicsom menne is a levesbe.

A gátépítés elöntené az elhagyatott völgyet ahol Peter és a helyi újság ír szerkesztőjének lánya, Miss Audrey Damien négyszáz ombufára és tizenöt pár hahagájra lel. Ezek (most már tényleges) kihalása a sziget gazdaságának pusztulását vonná maga után, így a császár - a Csaszi, akinek találmánya, a Felségsértés nevezetű koktél, hőseinknek nagyon ízlik - mindent megtesz a helyzet rendezéséért. A szerző ezen fikcióját régóta szerettem volna már elolvasni, jöhet a következő, a Rokonom, Rosy. Kedves, aranyos könyv, csak Durrell írhatta meg, élete hordalékából: hogyan függ össze az ember élete, a fenntartható fejlődés és a természeti környezet, és persze ott van a vagány görög kapitány, a természetvédők, a tenyérbemászó BBC-sek és sok más cseppet sem bonyolult archetípus. Kötelező olvasmánnyá tenném középiskolában. Szeretünk, Gerry bácsi!

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr525844908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása