Prometheus

 2012.09.12. 17:32

prometheus_poster.jpgAlien: 1979. Aliens: 1986. Prometheus: 2012. Alien/s 2.0? Az ősbemutató előtt ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb trailerekkel fokozták a várakozást, míg lehet, a legjobb részletek elpuffogtatásával túl is fokozták. Mi maradt végül? Az első nézés után nehéz megmondani, újra kell, nincs mese, kötelező jelleggel, még ha sok rajongó utálja is. Az első felét untam, aztán elkezdtem picit kedvelni, pedig vagányság, na az aztán szemernyi sincs benne, a dialógusok plöttyedtek, a történések visszaköszönnek korábbról. Ridley Scott vélhetően megpróbálta minden idők legjobb sci-fijét összehozni, de hiába a csili-vili trükkorgia, az első, műfaj- és korszakalkotó részt meg sem közelíthette, harminc év technológiai fejlődés ide vagy oda. Kevesebb deja vu és szenvelgés kellett volna ehhez, és persze olyan zene, amelytől nincs az első perctől az utolsóig hányingere a nézőnek. Hitelesség sem ártott volna. Bár a Jurassic Park "csak" egy családi film, kőkemény tudományos alapokra építkezett. A Prometheus esetében ilyesmiről szó sincs, pedig témája, ez a Teremtő-keresés érzelmeket hallucináló androiddal szükségessé tenné. Megérte rákölteni azt a 130.000.000 dollárt? Nyilvánvalóan. Lesz folytatása? Több, mint valószínű. Érdemes lett volna intelligens forgatókönyvet írni alá? Hát persze.

Szóval, tudósok bolygónk több régiójából származó régészeti leletén is megtalálják ugyanannak a csillagrendszernek a térképét, s a halhatatlanságra vágyó Weyland az eredetet keresve odaküld egy űrhajót.....prometheusfolyamat.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr954772833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barazdabillegeto 2012.09.13. 05:29:23

Hát igen. Ez is azon filmek közé tartozik, ami körül akkora volt a hájp, hogy nem néztem meg. Majd egyszer. Talán. Jurassic Parkról azt mondta anno a biosztanátom, hogy hülyeség, nem lehet kivonni dns-t megkövesedett, millió éves szúnyogból, hogy aztán velociraptor legyen belőle. De lehet, másra gondolsz, mint tudományos alap.

Holdkorong 2012.09.13. 07:01:18

Ez sajnos nem információ. Miért nem lehet? Azt elmagyarázta az orákulum? Ellenben Michael Crichton, aki science fiction-jeit tudományos kutatások eredményeire alapozza, a korszak egyik legnagyobb írója a témában, kicsit nagyobb név, mint a te általános-, max. középiskolai "biosztanárod". Az Őslénypark c. vaskos könyvet kétszer is olvastam, mielőtt a belőle készült (amúgy zseniális) filmet láttam volna, és kőkemény sci-fi, kalandos történet a DNS-technológiára alapozva, mely biztos, hogy az akkori ismeretek és tézisek alapos megértésén alapszik. Szóval, ha van valami a tarsolyodban, kérlek, oszd meg velünk, szegény földi halandókkal. S ha a "biosztanárod" tudományosan bizonyított elméletét elénk tárod, még mindig szívesen felhívom figyelmeteket a science fiction mint műfaj megjelölésnél a fiction kitételre. Egy okos fikció jobb, mint egy (esetleg) kényszertanár fanyalgása, akinek te vagy a prófétája.

barazdabillegeto 2012.09.14. 05:42:11

Nem vagyok én prófétája senkinek. Ez egy emlék a múltból. Mellesleg, ha már az illető ezt választotta pályafutásának, gondolom, csak értett hozzá valamit, még ha ő nem is St. Michael Crihton. Az orákulum biztos elmagyarázta, de nekem ennyi maradt meg az egészből, s mivel nem a dns-kutatás lett életem szerelme, ezért nem tudok választ adni. A szegény, földi halandóktól meg csak azt kérdezném, hogy akkor miért nem történt ez már meg a valóságban? Mert fikció? Ja, nem. Mert etikátlan, mint a klónozás.

Holdkorong 2012.09.14. 08:46:39

"Miért nem történt ez már meg a valóságban?" Ezt előző kommentemben megválaszoltam. Pont amiatt, mert Hókuszpók sem találta meg Aprajafalvát. Vagy ha megtalálta, nem tudunk róla. "Etikátlan, mint a klónozás." Az atombomba sem etikus, mégis megvalósult, a klónozásról nem is beszélve. "Ha már az illető ezt választotta pályafutásának, gondolom, csak értett hozzá valamit." Lásd bővebben: Morus Tamás: Utópia.

barazdabillegeto 2012.09.14. 18:51:24

Hókuszpóknak nem volt gps-e, hogy megtalálja aprajafalvát, mint ahogy STMC-nek-sem volt alapja ahhoz, hogy dííííínóóóóót fuckasszon a köves szúnyogból. Az "etikátlan" kezdetű mondat csak vicc volt. Nem baj, hogy nem érted.Amúgy meg kommenteljenek a többiek.

Holdkorong 2012.09.14. 18:58:38

Aha, jó vicc volt. Akkor most vágd be a durcit!

Holdkorong 2012.10.15. 20:07:41

Mindig örülök, amikor bő húsz év múlva sikerül megcáfolni egy FIKCIÓt.
süti beállítások módosítása