Tizenkét dühös ember

 2014.07.11. 08:05

12_angry_men.jpgAz egyik kedvenc filmem, mind tartalmilag, mind formailag tökéletes (az 1957-es fekete-fehér verzióról beszélünk, '65-ös szinkronnal). A New York-i bíróságon járunk, ahol egy fiút ítélnek el szándékos emberölés vádjával. "Egy ember meghalt. Egy másik élete önöktől függ. Ha kétségük támadna a vádlott bűnösségét illetően, alapos kétségük, akkor az ártatlansága mellett kell szavazniuk. Ha ilyen kétség nem merül fel, akkor felelősségük tudatában a vádlott bűnösségére szavaznak. De bármire szavazzanak is, a határozatnak egyhangúnak kell lennie. Ha a vádlottat bűnösnek találják, az egyértelmű a halálos ítélettel, amelyet végre is hajtanak, kegyelmi kérvénynek helye nincs. Nagyon súlyos felelősség hárul önökre." Az esküdtszék ezek után megkezdi tanácskozását, zárt teremben, a legforróbb nyári délutánon. Tizenegyen a fiú bűnössége mellett szavaznak, csak a 8. esküdtnek vannak kételyei a vádlott bűnösségét illetően, és kéri, szánjanak rá egy órát, még ha meccsre is van jegyük, mielőtt villamosszékbe küldenek valakit.

Óriási ellenállásba ütközik és nagyon súlyos társadalomkritikát kap a néző. Az esküdtek, amikor egyesével kell indokolniuk ítéletüket, jóformán semmivel sem tudják alátámasztani azt, van, aki egyetlen értelmes mondatot sem képes megfogalmazni. Láthatjuk, hogy a józan ész helyett apró-cseprő ügyeik, komfortérzetük, múltból hozott hiedelmeik, saját ostoba szubjektivitásuk diktálja sokszor szánalmas és agresszív megnyilvánulásaikat. Te jó ég, ilyenek döntenek élet-halál felett? A 8. esküdtet azonban nem tudják megfélemlíteni, sem lebeszélni, alulmaradnak érveivel szemben, s ahogy rekonstruálni kezdi az eseményeket, ilyen vagy olyan okból egyre többen teszik le voksukat az ártatlanság mellett.

A vádlott egy tizenhét éves, nyomornegyedben felnőtt fiú, akit ötéves kora óta az apja ököllel vert, s egy napon az apát egy rugós késsel a mellében találták, a fegyvert állítólag a srác vesztette el, aki a gyilkosság idején moziban ült, bár nem emlékszik sem a vetített filmre, sem a szereplőkre. Két tanú vall ellene, az alatta lakó sánta öregember, és a szemben, a magasvasút túloldalán lakó rövidlátó asszony. A kamera egyszer mutatja az arcát - lehet egy gyilkos arca is, de ártatlan, nehéz sorsú ifjú ember arca is; a körülményeket megismerve azt gondoltam, amit szerintem a 8. esküdt is: minden valószínűség szerint ő szúrta le az apját, de ahogy az vele bánt, valahol meg is érdemelte, s emiatt vétek kivégzéssel büntetni.

A legdühödtebb esküdtek önmagukat szégyenítik és hazudtolják meg. Aki még nem látta még, nézze végig, és szálljon nagyon mélyen magába.

12-angry-men-1957.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr516498849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása