Resident Evil 4.

 2013.06.26. 19:03

residentevil4.jpg"Ez nem zombi!", fut át Leon Scott Kennedy agyán, miközben a paraszt baltája csaknem az ő agyán suhan át, de megelőzi egy fejlövéssel. Pedig csak Ashley képét mutatta meg neki, hátha a mandró látta az elnök elrabolt lányát, akit megkeresendő derék Leonunk az őszi faluba érkezett. A helybéliek folklórja gazdag: festmény helyett arcánál fogva vasvillával felszegezett hulla lóg a falon, rendőröket égetnek meg és dobálnak a tavi szörnynek, az első ágy is koszos és véres és az utolsó taligában is emberi maradványok rothadnak.

Leonnal hat éve Raccoon Cityben találkoztunk, első rendőri munkanapján, csak hát már a város határában rá kellett döbbennie, hogy a derék adófizetők zombivá változtak, és még ők a kisebbik baj. A harmadik epizódban atombomba intézte el a fennálló feszültséget, s íme, a negyedik rész nem okoz csalódást zombitlansága ellenére, sőt a Capcom pokolian eltalálta ízlésemet. Érezhetően apróra kitesztelt játék, változatos harcrendszer - a célzás lézer segítségében immár valóban 3D-s, a gránát kiváló tömegoszlató, a kés valóban hasznos, már csak amiatt is, mert tölténnyel egyáltalán nem vagyunk jól eleresztve. Érdemes kincseket keresgélni és a szörnyek mellett nem csak elfutni, hanem levadászni őket és összeszedni, ami kiesik belőlük (pl. varjakból fénygránát... :) ). A Kereskedőnél költekezhetünk bőven, vásárolhatunk másféle fegyvereket, tuningolhatjuk tűzerejüket, táruk kapacitását, az újratöltés gyorsaságát.

Középkorias falu, csapdákkal teli kastély, sziget laboratóriumokkal a három fő helyszín. Megjelenik a vörösruhás Ada Wong, aki felváltva segíti és szívatja karakterünket, mintha szégyellné szerelmét, ami különben is fura érzés lehet számára. Ashley bár kiscsirke még, máris vérbeli Resident Evil hősnőhöz méltóan miniszoknyát és magasszárú csizmát visel. Amikor velünk van, vigyáznunk kell rá: "állj" és "gyere" parancsokkal távol tarthatjuk a véres eseményektől, gyógyíthatjuk, el kell kapnunk amikor leugrik a magasból; cserébe segít helyeken átjutni és jó fej. Szerettem vigyázni rá, távcsöves puskával fedezni, ha épp távolra került.


A hatalmas klasszikus, a második rész imádnivaló kliséi tovább élnek, például amikor Saddler, az új vallás lila palástban rohangáló, irritáló főpapja, akinek már vártam, mikor lőhetem szét csatlósaiéhoz hasonlóan  a fejét, amorf szörnnyé változott, Ada flegmán ledob egy rakétavetőt, "próbálkozz ezzel!" felkiáltással. Parádés third person shooter lett a rögzített kamerás előzmények helyett, s ha más nagy játékokból (Tomb Raider, Metal Gear Solid, stb.) átmentődött is ez-az, hát nem aggasztó, mert fölöttébb cuki és élvezetes lett a végeredmény. És hosszú: elsőre 17 óra alatt vittem végig, ebben nincs benne rengeteg meghalás. 728 szörnyit csináltam ki. Végigjátszom még újra, rengetegszer.

Kincskeresésre, gyilkolászásra fel!

ResidentE4c.jpgresident-evil-4b.jpg

(És egy kis segítség a feladványokhoz, ha valakinek jól jönne: 3334443, 1234, RRRGGB.)

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr805371292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása