Trónok harca - 4. évad

 2014.06.16. 11:08

game of thrones 4.jpgValar morghulis! Körülbelül ez a kifejezés készült el a beblöffölt nemes valyr nyelvből (hiába, nem mindenki Tolkien, még ha ő is szeretne lenni - nem csupán nyelvészeti szempontból), melynek jelentése: "minden férfinek meg kell halnia!", s valóban, a kedves, antipatikus kövér bácsi ismét elénk okádja beteg lelkének legújabb gyümölcseit, azzal kiegészítve, hogy a nők is hullanak, mint a legyek. Az internet mémjeinek kedvelt céltáblája a Trónok harca, a főcímet elmekegő kecskéktől kezdve khuu-khuu hangokat kiadó, bogarakat kővel csapdosó idióta mintájára a regény hőseit agyonbaszkodó szerzőig. Az emelkedetten Tűz és jég dalának hívott ciklust helyesebb volna Belek és csöcsök dalának nevezni (Tűz és jég címmel különben 1983-ban készült egy klasszikus fantasy animációs film, szóval pont ennyi eredetiség szorult az öregbe). Az óriási rajongótábor bánatára véget ért a  negyedik vérfolyam, mely epizódjait a spoilerkedéseket kivédendő célszerű volt minél előbb megnézni.

A harminc rész óta ígérgetett télközelgés még mindig aktuális, és az ez elől iszkoló északi vadak sokszoros túlerőben lévő serege megostromolja a Falat, melyet az Éjjeli Őrség maroknyi feketeruhása véd. A kilencedik epizód teljes időtartama ezt a csatát mutatja be - anno az óvodai homokozóban nagyobb stratégiai érzékről tettünk tanúbizonyságot. Persze, a fantasy tizenéves kedvelői elgyönyörködhetnek az óriásokban és mammutokban. Előtte izgatottan várhattuk Tyrion második párviadal általi istenítéletének végkimenetelét: vajon az erőszakosan szétzilált családi életű Oberyn "Vörös Vipera" Martell, vagy Gregor "a Hegy" Clegane győzedelmeskedik? Daenerys a rabszolgák felszabadítója szerepében tetszeleg (csak hát a helyőrség nélkül otthagyott városokban, bármily meglepő, visszaállnak a régi szokások), de a sárkányait van szíve kazamaták mélyére láncolni. A csaknem kiirtott Starkok után másik família kerül szopóágra: a  Lannistereken a sor... Bírom a ciklust kreativitása és formabontósága miatt, de üresjáratai és humánpolitikája sajnálattal töltenek el. Mindenesetre kíváncsian nézem tovább 2015-ben.

martin.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr126125916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása