Röde Orm

 2014.11.04. 18:44

Röde Orm.jpgJó volt újra találkozni egyik kedvenc olvasmányom hőseivel, akik nem mellesleg vikingek! Bengtsson vérbeli mesemondóként egyszerű szavakkal, mégis szeretnivaló humorral eleveníti fel az eseményeket (sok más fonalat is a történetbe szőve): mint rohant sisak nélkül Toste paraszt fia, az ifjú Röde Orm - a Vörös Kígyó, akiből Orm den Vittfarne, azaz Világutazó lett - a birkáit elragadó portyázók, Krok északijai után, s miután megölte egyiküket, leütötték, de miután a megölt emberért senki sem akart bosszút állni, húzhatta az evezőt helyette. Hogyan foglalták el egy az andalúzokat évek óta fosztogató rabló cölöpvárát, aki a Toke által kihalászott zsidó ellensége volt. Hogyan ejtették fogságba őket a kalifa hajósai s lett Orm gályarab, és a baloldali evező húzása miatt balkezes hátralévő életére. Hogyan lettek Almansur vezír testőrei, s kísérték el hadjáratokba...

Hét év után térnek haza, s Kékfogú Haraldnak, az első kereszténnyé lett dán királynak harangot visznek ajándékul, így részt vehetnek a többnapos karácsonyi lakomán, s itt találkozik Orm a talpraesett és szemtelen Ylvával, Harald Blotand lányával. Sok viszontagság (pl. Anglia felprédálása) után kelhetnek csak egybe, s egy határvidéki tanyán kezdenek új életet, nagyszerű barátaik társaságában. (Érdekes módon nekem nem is a kalandozós részek a kedvenceim, hanem ez az időszak, a kötet harmadik negyede, mely arról szól, hogyan építik fel új életüket, melyet rosszindulatú szomszédság, bérgyilkos és gazdaölő béresek színesítenek, továbbá az évenkénti tanácskozás - a ting - a Kraka-kőnél). Velük tart Williband atya, a kicsi, mérges pap, aki a sötét sátánság eme országában igyekszik téríteni a keresztény hitet. S érkeznek a gyermekek, a királyi unokák: a szelíd Oddny és a tüzes Ludmilla, a későbbiekben kiváló harcossá érő Svarthöfde és a többiek. A sóval kereskedő gót hajósok révén Orm visszakapja bizánciak által megcsonkított bátyját, Arét, aki jókora mennyiségű aranyat rejtett el a messzi keleten, s miután az aranynak senki sem tud ellenállni, Orm expedíciót szervez, s elhagyja farmját. De ne aggódjon senki, természetesen sikerrel jár, hiszen a hajósok vezére ő, értelmes ember, és szerencséje kitart! :)

"- Nézd Sone fiait - szólt Toke. - Most más gondjuk van, mint az apjuk jóslata. Eltart egy ideig, amíg ezek az emberek megbecsülik a hajóséletet. Most a szél irányában hányhatnak, nem hányják le egymást, így sok veszekedést elkerülünk. De nem hiszem, hogy ez a szerencsés körülmény különösebben boldoggá tenné őket. A tenger senkit se tesz bölccsé, azt meg kell szokni.

- Idővel megszokják - mondta Orm. - Ha majd szélcsend áll be, meg kell ragadniuk az evezőket. Ez pedig nehéz próba gyakorlatlan embernek ilyen hullámzásban. Majd még vágyakozva gondolnak vissza ezekre az órákra, amikor a hányáson kívül más gondjuk nem volt."

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr906739837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása