Navarone ágyúi

 2014.02.07. 20:38

navarone.JPGÉgei-tenger, Görög-szigetek; a török partoknál lévő Kheroszon ezerkétszáz brit katona várja a sorsukat megpecsételő német inváziót. A szigetet kiüríteni lehetetlen, ugyanis a szomszédos Navarone erődjének két gigászi, radarirányítású lövege ellenőrzése alatt tartja a körzetet. Az ágyúk sziklafal és a légvédelmi ütegek védelmében lebombázhatatlanok, az ellenük küldött cirkálókat elsüllyesztik, az ejtőernyővel ledobott diverzánsok pedig eltűntek. Az egyetlen esély egy gerillaegység szabotázsakciója, a sziget egyetlen őrizetlen pontja pedig a megmászhatatlan, sima, függőleges déli sziklafal. Itt jön képbe a világ legjobb hegymászója, az új-zélandi Keith Mallory százados, aki Andreával, a hatalmas termetű göröggel (aki mellesleg alezredes), az amerikai Millerrel, a robbanóanyagok szakértőjével, és maroknyi osztagával nekivág, hogy a természet erőit és a nácik legjobb hegyivadászait legyőzve megsemmisítse azokat az átkozott ágyúkat... A szerző, a skót Alistair MacLean, aki maga is harcolt a második világháborúban, kiemelkedő regényt írt, mely a témaválasztás dacára mélyen emberi. Bár egy-egy rossz magaviseletű nácit fellőnek a falra, Mallory és emberei lehetőleg kerülik a vérontást (még ha ezzel saját és ezerkétszáz bajtársuk életét sodorják is veszélybe)... Hőseink fanyar, csipkelődő humora élvezetes, az ellenfelek húzásai okosak, a színes, hiteles leírások feledhetetlenek - ez a kötet számomra a szórakoztató irodalom műfajának egyik csúcsteljesítménye.

" - Nem is a terve miatt aggódom - mondta őszintén Mallory, - hanem amiatt a láda miatt, amin ül. Egy hadihajó fölrobbantásához elegendő robbanóanyag van benne. És maga csak három lábnyira ül a tűztől. Ez nem biztos, hogy jót tesz az egészségének, Louki.

Louki bajusza végét csavargatva zavartan fészkelődött a ládán.

- Azt hallottam, hogy az ember nyugodtan bedobhatja a TNT-t a tűzbe, és az szépen elég, mint a jó gyantás fenyőág.

- Pontosan így van - hagyta rá Mallory. - Akár meg is hajlíthatja, eltörheti, reszelheti, fűrészelheti, ugrálhat rajta, rávághat egy kőtörő kalapáccsal, és semmi sem történik, legfeljebb egy kis izomlázat kap. De ha a TNT valamilyen meleg, nedves helyen izzadni kezd, és azután a váladék kikristályosodik..."

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr85804179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása