Egri csillagok

 2012.01.26. 14:08

egri csillagok.JPGHa valaki emlékszik még az általános iskola hatodik osztályára, na akkoriban volt ez kötelező. Ötévente újra és újra kell olvassam, és mindig rájövök, miért állja ki ez a könyv az idők próbáját. Lenyűgöző. Hej, az a vitézi múlt! Gárdonyi történelmi tablója olyan gazdag stílusban tárul elénk, hogy szánni kezdjük önmagunkat, amiért valóságshow-k nézése közben néhányan ötven szavasra csökkent szókincsű panelszörnyekké retardálódtunk ebben a szép új világban.

Elfelejtem néha, hogy többről szól, mint hogy a törökök kvarcórában, jatagánt lobogtatva, üvöltve rohannak fel a várfalon, csak hogy ripityára törve magukat lezuhanhassanak végül, mert az egri asszonyok a szemükbe kanalaznak némi Erős Pistát. Önmagában megérne egy kalandfilmet, amikor fiatal hőseink ellátogatnak Konstantinápolyba, hogy megpróbálják kiszabadítani a Héttoronyból Bálint urat, az igazi magyar macsót, miközben a dervisnek öltözött Jumurdzsák csúnyán villogtatja rájuk nem túl sok szemét, és ott tesz be nekik, ahol tud.

A filmadaptációra már nem nagyon emlékszem, de a forgatás helyszínéül szolgáló mű-várromot olykor felkeresem Pilisborosjenő határában, igen kellemes erdei utak vezetnek oda (például a föléje magasodó Nagy-Kevélyről), csak ajánlani tudom.

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr693843055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barazdabillegeto 2012.01.27. 08:49:15

Hey! Welcome back!
Az Egri csillagokat nem szerettem, mert kötelező volt. Arra emlékszem, hogy annyira az utolsó pillanatra hagytam, hogy 1-2 nap alatt olvastam el szülői felügyelettel. Kétségtelen, hogy megérne még egy próbát. Jelenleg Harry Potter megy nálam negyedjére, de már abból is az utolsó résznél tartok. Még mindig izgulok rajta.

Holdkorong 2012.01.27. 08:58:10

Egri csillagok a saját jogán lett kötelező, persze a magyaros tematika rásegített. Harry Potter, mint hallom, jobb helyeken szintén kötelező (vagy ez csak városi legenda?), gondolom, nem tennéd meg vele, hogy dacból elutasítod :)
süti beállítások módosítása