A tigris

 2012.04.25. 20:39

tigris.JPG"A tigrisnyom egyetlen bizonyossága az, hogy ha elég sokáig követed, végül egy tigrishez érsz - hacsak ő nem ér előbb hozzád."

- ...az amur tigris az orosz távol-keleti tajga cárja, gyengéje az atavisztikus bizonyság, hogy nincs nála halálosabb. Az ötmázsás barnamedve is menekül előle, nem szeret szétcincálva lenni...

- ...kétszáz éve megváltozott ez a kétmillió éves állapot, emberek tolakodtak be fegyverrel és kutyákkal...

- ...a tigris okos, képes az absztrakt gondolkodásra, és ha provokálják, állítólag hosszú időn át haragtartó...

E könyv szerzője, John Vaillant, roppant mennyiségű beszámolóból és szakirodalomból gereblyézte össze aprólékos gondossággal szerkesztett, háromszáz oldalnyi anyagát. Hiszen a gerincéül szolgáló igaz történet meglehetősen rövid: egy Markov nevű, napról napra élő orvvadászt megöl egy tigris - valószínűleg mert lopott az általa elejtett vaddisznó húsából, és mert meglőtte (mint előtte már páran) - méghozzá elég csúnyán: lefejezte, kibelezte, miután szánalmas kunyhójánál lesett rá. A ragadozó két hét múlva szőröstül-bőröstül megevett egy fiatalembert, más zsákmányt nem ejthetett sérült mancsa miatt.

A Tigrisfelügyelet nevű (azóta már leépített) természetvédelmi szervezet részlegvezetője, Jurij Trus nyerte meg a feladatot, hogy semlegesítse a fenevadat. Már Markov halálakor el kellett volna indulnia a forró nyomon, de így a második haláleset után nincs más lehetősége, mint a decemberi mínusz 20-40 fokban, térdig érő hóban, a legrövidebb nappalokon követni a nyomot.

Természet- és társadalomtudományi apróságok tárháza ez a kötet: megismerhetjük a szereplők előéletét, a peresztrojka utáni oroszság elkeserítő helyzetét, ragadozók és prédáik kapcsolatát, és Primorje térségét a Tengermelléken, mely karomként ékelődik be Kínába, s mely erdőtengerét ha meg akarnád közelíteni, két hétig kellene utaznod Moszkvából a transzszibériai vasúton.

"A támadó tigris becsapódásának ereje akkora, mintha egy zongora esne az emberre a másodikról. Ráadásul a zongorával ellentétben a tigris erre született, és a becsapódás csak a kezdet."

Amur-Tiger.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr134471050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása