Agymanók

 2015.11.23. 08:01

agymanok.jpg

Riley Andersont filmünk főszereplői, az öt Érzelem vezérli a fejében lévő Fejhadiszálláson lévő vezérlőpult mögül, akik a szemén át néznek ki a világba, azt látják, amit ő, és születése után egyesével jelentek meg, ők: Öröm, Bánat, Majré, Undor (pl. brokkoli ellen) és Harag (önérvényesítés). Örömhöz kapcsolódóan a 11 éves lány Főemlékei mind boldogok (sárga, világító üveggömbök), melyek fontos pillanatok eddigi életéből, s melyek a Riley-t Riley-vé tevő Személyiségszigeteket (fő személyiségjegyeket) hoztak létre, ezek: Hokisziget (az első belőtt gól után), Dilibogyósziget (vicces pillanatok a szülőkkel), Barátságsziget, Őszinteségsziget, Családsziget. Amikor esténként a kislány elalszik (Majré: "nagyszerű, ma sem haltunk meg"), az emlékeket egy hosszú csövön átküldik a hosszútávú memóriába. Egy szép napon bekövetkezik a krach: a család Minnesotából San Franciscóba költözik, és az események cseppet sem ideálisan alakulnak. Hála Bánatnak, Riley elsírja magát az új suliban, amikor be kell mutatkoznia osztálytársai előtt, és ebből az élményből Főemlék lenne, amit Öröm mindenáron meg akar akadályozni, rövid harc után baleset történik,  a cső beszippantja Örömöt, Bánatot, és a boldog Főemlékekeket, kirepülnek a Fejhadiszállásról, át a távoli hosszútávú memóriába. Öröm (és Bánat, és boldog emlékei) nélkül Riley összeomlik. Személyiségszigetei leállnak, majd ahogy a kudarcok egymást követik, elkezdenek megsemmisülni. Ezalatt Öröm teljes energiájával (ami nem kevés) azon van, hogy a vezérlőpulthoz visszajusson - átkel a Fantázián, az Álmokat gyártó tévéstúdión, és egy képzelt baráttal együtt a Felejtés mélységes szakadékában köt ki... közben Riley elszökik otthonról, és távolsági buszra száll, hogy eltűnjön SanFrancotsemérből... de még van hátra a moziból, nem maradhat mindez így...

agymanok_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr518101232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jadranka_ 2015.12.28. 23:20:39

Amikor a gyerek egy erős hiszti után azt mondta, hogy ő nem azért hisztizett, amiért én gondolom, hanem mert a piros manó megnyomta a gombot a fejében... úgy éreztem, látnom kell azt, ahonnan ez a duma jött. Aranyos, láttam ezt is már néhányszor. (Megajégvarázstazaladdintésmégnéhányat) Bárcsak feleannyi energiám lenne, mint Örömnek! És bárcsak írnál könyvekről is!

Holdkorong 2016.01.03. 16:47:51

Bárcsak többet olvasnék! :D De jönnek ám - lassanként - az olvasmányélmények beszámolói is, meglásd! :)
süti beállítások módosítása