NG 201403

 2014.06.08. 20:38

2014_National_Georgraphic_3.jpg- a fekete lyuk fényt is elnyelő gravitációja abból fakad, hogy tömege nagy, mérete kicsi - ha a Föld fekete lyukká változna, szemgolyónyi méret mellett maradna a 6 szextillió tonnás tömege

- eseményhorizont (Event Horizon): határfelület, melyen túl a fekete lyuk magába szív, azt átlépve minden információ megsemmisül (Hawking ezt tagadja)

- a Sagittarius A* eseményhorizontja előtt töltött minden másodperc ezer földi év - a gravitáció torzítja az időt

- a kékúszójú tonhal (Hemingway szerint minden halak királya) a Föld legtúlhalászottabb hala, ára Japánban a szusi kultusz miatt 10-20 ezer dollár

- katabatikus vagy lavinaszél: pusztító erejű, sűrű, hideg légtömeg, mely az Antarktika hegyeiből süvít a tenger felé

- egyes növények hasas, csészeforma jelzőszirommal csalogatják a beporzásukat végző, nektárivó denevéreket - ezek másképp verik vissza a tájékozódási célból kibocsátott ultrahangot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holdkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr16042705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása